Bildiğiniz üzere bu sene Davos Ekonomik Forumu’nun ana teması yeni sanayi devri olarak adlandırılan Sanayi 4.0 idi. Diğer sanayi devrimlerini de kısaca hatırlamak gerekirse:
Sanayi Devrimi 1.0 : 18.yüzyıl sonu yani 1700 li yılların sonu. Suyun gücünden yararlanılan mekanik tezgahları, buharın gücünden yararlanılan makinelere dönüştü.
Sanayi Devrimi 2.0 : 20. Yüzyıl yani 1900 lü yılların ilk 3 çeyreği. Elektrik enerjisinin kullanılmaya başlaması ile seri üretime geçildi ve elektrikle çalışan ilk üretim bandı kullanılmaya başlandı.
Sanayi Devrimi 3.0 : 1970’lerin başı. Üretim süreçlerinde elektronik ve bilgi teknolojileri ile otomasyonun başlaması diyebiliriz. İlk programlanabilir akıllı kontrol cihazı PLC kullanılmaya başlandı.
Sanayi Devrimi 4.0 : Bugün. Bilişim ve internet süreçlerinin entegrasyonu ve cihazların birbiriyle konuşması yani M2M ve IoT teknolojilerinin üretimde kullanılmaya başlanması sürecini yaşıyoruz.
Peki neler olacak Sanayi 4.0 ile?
Daha az insanla üretim demek olan Sanayi 4.0 devrimi otomasyonu maksimum düzeye çıkarmayı amaçlıyor. Makineler fabrikayı yönetecek diyebiliriz. Bilgisayarlar bağlı olduğu makineyi yönetirken şimdi ana bilgisayarlar ile tüm fabrika yönetilir hale gelecek. Buna “Akıllı Fabrika” veya “Akıllı Üretim” dönemi diyebiliriz.
Hatalar azalacak, verimlillik artacak, işsizlik de artacak yüksek derecedeki makineleşmeyi ve otomasyonu müteakip.
Sanayi 4.0 Dört Temel Alanda Fayda Yaratacak: Verimlilik, Büyüme, Yatırım ve İstihdam. TÜSİAD’ın konu ile ilgili yaptırdığı araştırma raporuna göre beklenen değişimler aşağıdaki gibi öngörülmektedir.
Verimlilik: Toplam üretim maliyeti açısından verimlilikte %4-7 arasında artış yaratacakken, Dönüşüm maliyeti açısından da %5-15 arasında verimlilik artışı sağlayacaktır.
Büyüme: Türkiye GSYİH’sinde %1 ve üzeri ek büyüme yaratacak ve Sanayi üretiminde de yıllık yaklaşık %3’e kadar bir artış yaratacaktır.
Yatırım: Yaklaşık yılda 10-15 milyar TL (Üreticilerin gelirlerinin yaklaşık %1-1.5i) yatırım yapılması
İstihdam: Yüksek nitelikli bir işgücü yapısına dönüşüm ve önümüzdeki 10 yılda istihdam artışı
Sizin işletmeniz Sanayi 4.0 değişimine ne kadar hazır?
YSM Yazılım olarak 2000 yılından beri edindiğimiz MES ve ShopFloor tecrübemizi YSMsuite ürün ailemizde ürünleştirmiş ve en son da YSM.Bulut platformuna taşımıştık. Kısaca Sanayi 4.0 hazırlık çözümleri de YSM’de diyebiliriz.
MES kısa ismiyle literatürde bahsedilen Üretim Yönetimi ve Shopfloor yazılım çözümümüz bütçenize uygun modüller şeklinde tıpkı diğer YSM.BULUT çözümleri gibi kiralanabiliyor. www.ysm.com.tr/ysm-evet-mes/ sayfasında ürün hakkında bilgi edinebilir ysm@ysm.com.tr den iletişime geçebilirsiniz.
Ayrıca firmanızla ilgili Satış, İK/Yönetim, Üretim ve Finans konularında checkup yaptırmak ve bir reçete almak isterseniz lütfen http://kobipirin.com.tr/kobipirin-check-up-basvuru-formu/ sayfamızdaki başvuru formunu doldurunuz.
Saygılarımla,
SEDAT YAZICI
ysm@ysm.com.tr